Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Vinberga

Efter en fantastik helg på Öland tillsammans med Cissi så hade jag massor energi kvar i söndags kväll. Solen började visserligen dala men numera är det ju skjutljus fram till halv nio minst om kvällarna. Redan tidigare visste jag att det fanns en bunker på en liten lövholme ute på fälten strax norr om Ramdala, närmare bestämt vid Vinberga.

Jag packade ner kamera och även stativ då skymningen trots allt var ankommande, och körde iväg. Väl framme kunde jag bara konstatera att det var väl investerad tid, för värnet ligger fantastiskt vackert.

På en liten holme i änden på en stengärsgård mitt ute på åkrar bland frigående kor ligger värn # 560 ut Landfronten.

Ksp-värn

Redan på väg upp förstår man att värnet fått vara ganska ostört där det tornar upp sig.

Ksp-värn

Fronten som vetter söderut badar i eftermiddagssolen och värndörren står öppen.

Ksp-värn

Det är inte alla värn som är lika tydligt uppmärkta, men här går det inte att ta miste på att detta är nummer 560.

Ksp-värn

Även interiört är värnet mycket fräscht och tack vara att jag tog med stativet kunde jag ta några bilder utan blixt, vilket gör bilderna mer levande utan hårda och artificiella kontraster.

Har varit inne i några värn tidigare som också har observationshuv, men denna var faktiskt i så pass gott skick att stegen nog fortfarande håller en vuxen som är sugen på att titta ut.

Ksp-värn

Fast jag nöjde mig med ett foto upp i huven då jag precis innan varit uppe på värnets tak och konstaterat att utsikten var mycket bättre då värnet byggdes på 40-talet.

Ksp-värn

Tog en runda till runt värnet när jag ändå var där och fick ett par hyffsade bilder innan jag packade ner kameran och knallade tillbaka till bilen.

Skulle så när sätta mig i bilen när jag kom ihåg att jag tyckt mig se en rät skugga en bit in i skogen på andra sidan vägen ungefär här när jag och Cissi var på långpromenad ett par veckor tidigare. Det var riktigt behagligt ute och gott om ljus kvar så jag hängde på mig rycksäcken igen och knallade över ett fällt och in i skogen.

Ammdurk

Mycket riktigt så var där en dörr in i sluttningen. Rummet bakom var ca 2x2 meter och gjutet i betong. Det skulle kunna vara en gammal jordkällare om det inte varit för den överambitiöst tilltagna pansardörren med det typiska låset för nyckel och fyrkantnyckel med rejält låsskydd framför. Helt klart militärt, och troligen en gammal ammdurk.

Ammdurk

Området runt bar spår av stenbrytning och kanske var det härifrån man tagit en del av den sten som klär många av värnen i landfronten runt Ramdala.

Jag avslutade utflykten med en tur ner söder om kyrkan i Ramdala, knallade runt lite i markerna och hittade 4 st kg-värn utan att egentligen leta. Hade inte kameran i handen utan nöjde mig med att dokumentera ungefär var dom ligger för ett senare besök.