Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Uppdraget slutfört

Till Matildas stora glädje (läs ironi här) skulle hon följa med på ännu ett fotouppdrag. Hon brukar klaga, men jag tror hon innerst inne tycker det är rätt kul att följa med farsan på lite annorlunda utflykter. Samtidigt får jag nog inse att en elvaåring kan hitta ett ton andra saker att göra som är roligare :) !

Vi satt och förberedde oss mentalt, jag med en kopp kaffe och hon med Nickelodeon. En parentes, hur fanken kan man producera så mycket skit och sända i en och samma kanal...där lät jag gammal!! Nå, Matilda måtte ha god hand med högre makter för strax innan vi skulle åka så fick hon erbjudande att följa med sin syster till IKEA i Kalmar...och hon såg INTE ledsen ut över det.

Sagt och gjort, jag körde själv mot Kallinge och Djupaforsklyftan. Packade ur kameragrejerna och knallade ner mot klyftan och den därpå följande forsen. Min plan var att först knalla ut i åfåran och ta ett panorama för att därefter strosa runt lite i området och ta lite vanliga bilder. Det första jag möter är följande skylt.

Men jag bestämmer mig för ett tillfälligt anfall av dyslexi och fortsätter leta efter ett lämpligt ställe att beträda forsen.Efter några minuter ser jag något som verkar gå att nå utan att behöva bada och monterar ihop stativ, panorerings huvud och kamera.

Omständigheterna är inte dom bästa, stenarna i forsen är nästan svarta och himlen är lätt mulen och därmed väldigt ljus, så hur jag än ställer in exponeringen så kommer himlen att bli överexponerad och åfåran underexponerad. Hoppas det går att fixa med lite fotoshoppande. Just exponeringen är ofta ett problem med panoraman, för att kunna smälta ihop 38 bilder till en måste dom alla ha samma exponeringsinställning, samtidigt som ljuset kan skilja extremt mycket mellan olika riktningar.

Jag överlevde dock, sydkraft verkade inte behöva öppna några dammluckor. Och efter ytterligare nån timmes strosande och förhoppningsvis iaf ett par jysta bilder så är jag nu hemma igen.