Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Tvisten på Torhamnslandet

Det var några veckor sedan jag skrev sist, men icke desto mindre har jag varit ute på en del fotorelaterade uppdrag. För ett par veckor sedan besökte vi ett värn ute vid Rödeby golfbana, fick med mig både Cissi och Viggo.

Ksp-värn

Grabben hade naturligtvis massor av frågor, och när man ska förklara det där med krig och att folk med kulsprutor satt i dom här gamla bunkrarna och spanade ut mot fälten så måste man hålla i bakhuvudet att en 6-7 åring inte har samma tidsuppfattning som en annan. Förr i tiden för honom behöver inte vara längre bort än förra året. Frågor som ”Fanns det asfalt när du var liten?” befäster det antagandet.

För min egen del har jag fått en märklig mental gräns mellan förr och nu som faktiskt knyter samman med fotografering. I mitt huvud så blir allt som är förr svart-vitt, medan nutid är i färg.  Detta har sannolikt att göra med den egenheten att i stort sett alla fotografier från före min egen tillkomst är i just svart-vitt medan jag själv och framåt framstår i 60-70 talets glada färger.

Liten utsvävning där, och nu tillbaks till nutid, fast om dåtid. Förra helgen bestämde vi oss för att ta en sväng till Ikea i Kalmar jag och Cissi. Som av en händelse hade Pelle Nordensson, min bunkerkompis från Fort Sweden, fått tips om att något intressant möjligen stod att finna strax söder om Bergkvara. Det var förvisso mitt förslag att vi skulle köra till Ikea denna dag, men jag svär…det var inte pga detta bunkertips!!

Amdurk

Det lilla samhället som heter Järnsida, består av en mindre samling hus, och här döljer sig faktiskt en sådan raritet som ett förberett batteriområde för rörligt 21 cm kustartilleri. Cissi förstår inte storheten i detta och väljer därför att vänta ut mig i den varma bilen. Bunkern på bilden ovan är en ammunitionsdurk och framför var och en av de två amdurkar jag hittade så fanns en gjuten betongplatta med en rektangulär pjäsbrunn…det ni!!

Pjäsplats

Själva pjäsen var mer flyttbar än rörlig och drogs av tre tunga dragbilar, en för underlavetten (som skulle sänkas ner i den förberedda pjäsbrunnen), en mellanlavett samt eldröret. Var och en av dessa tre delar väger mellan 15 och 17 ton.

Splitterskydd

Manskapet fick enkla splitterskydd bestående av liggande betongrör. Bilden ovan saknar tyvärr referens till storlek, men rören är så pass stora att man hade sittbänkar längs med inuti, så varje rör kunde troligen hysa upp till en grupp.

Så hur knyter detta an till Torhamnslandet? Jo, jag var inte helt säker på att detta var en grupperingsplats för 21cm, jag antog bara det baserat på dels att jag aldrig hört om något fast batteri här uppe samt att man kunde skymta en rät bas i pjäsbrunnen till skillnad från en större rund på fasta batterier.

Pjäsgrop

Så jag frågade på Facebook i gruppen KA2 om någon kunde verifiera eller dementera 21cm. Och inte bara fick jag Järnsida verifierat utan även tips om att det också på Torhamnslandet vid Tvisten skulle finnas motsvarande gamla pjäsbrunnar.  Nu var det tipset lite yvigare jämfört det från Järnsida som faktiskt hade GPS-koordinater behäftigat. 1:e April var dock fantastiskt soligt så jag bestämde mig ändå för att köra ut och leta. Efter att ha korsat Tvisten fram och tillbaka 2 gånger insåg jag att det var omöjligt att hitta överväxta pjäsbrunnar utan mer detaljer så jag tänkte ”-Nu skiter jag i detta och letar reda på något annat fint att plåta”.

Letade mig ner mot havet och vid Björkenäs Camping klev jag ur bilen, tittade mig omkring och ser vadå?!

Ksp-värn

Ett värn ur kustlinjen!! Dagen är räddad! Värnet är i gott skick och ligger mycket vackert på en äng ute på en liten udde.

Ksp-värn

Dörren gick att svänga upp och inuti värnet fanns flera ksp-bord samt fasta ställningar till kulspruteslädar.

Ksp-värn

Jag kände mig rätt nöjd trots missen vid Tvisten, men jag kände att jag borde ta mig i kragen och hitta något att plåta som inte bestod av 75 år gammal betong. Körde vägen neråt Torhamn och vid Svanhalla ställde jag mig på bromsen när jag såg en vägskylt med ordet ”hamn”. Där borde finnas något pittoreskt fiskebyaktigt eller liknande.

Kliver ur bilen tar fram kameran och tar ett par kort mot piren för att befästa kulturintresset i mig.

Pir

Så vänder jag mig norr åt och vad ser jag knappt hundra meter bort!!!

Ksp-värn

Ännu ett jäkla värn…jag är förföljd!! Tack och lov visade det sig att vi redan har bilder från detta värn på fortsweden.com så jag kunde lugnt retirera härifrån.

Under tiden jag letat efter kultur så har några kolleger från Kustartilleriet skrivit till mig på Facebook med utförligare vägbeskrivningar till pjäsbrunnarna vid Tvisten, så jag bestämmer mig för att ge det ursprungliga uppdraget ytterligare en chans. Jag kör kors och tvärs genom Tvisten och Lökaryd flera gånger, kliver ur och plogar för fot genom snö och ris, men hittar ändå inte något. Håller koll på riktmärken som den gamla tornradarn, söker på hitta.se för att hitta angivna grönområden.

Några pjäsbrunnar till 21cm rörligt artilleri hittar jag ej denna dag, men än mer detaljerade tips fortsätter att strömma in via Facebook och till nästa gång ska jag ta mig fanken hitta rätt.

Som kuriosa kan nämnas att platsen Tvisten varit tillhåll för åtminstone tre generationer rörligt kustartilleri: 21cm, 15.2cm modell 37 samt senast 12/80.