Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Tur till Hasslö

Idag bar det iväg till Hasslö. Trots sin storlek och trots att militären sprängt ner sig i snudd på varenda kobbe så är Hasslö relativt befriad från militära anläggningar. Som kompensation ligger så klart Västra Hästholmen strax intill med drösvis av gamla pjäser och pjäsplatser. Tyvärr hyser Västra Hästholmen fortfarande en del aktiva militära känsligheter så det är än så länge både besöks och fotoförbud där.

Det lilla som finns på Hasslö är några värn och en syftstation, tidigare fanns även en värnkanon nere vid Hasslövarvet och så klart en container för att styra ubåtskyddsnätet vid Fiskaregården (mellan Hasslö och Bollö på smalaste stället). Värnet var inget jag kände för att knalla ut till, var där i höstas och fotade en storm, men syfstationen kände jag kunde vara kul att leta upp. Dessutom ligger den på Hasslös västra sida, och där har jag aldrig varit tidigare. Så med Google Maps på mobilen och den antagna positionen markerad körde jag på små vingliga vägar ner mot havet. Sista biten fick jag gå och passerade genom ett område med små sjöbodar, hur vackert som helst.

Av någon anledning strulade GPSen och min egen position hade en osäkerhet på säkert en kilometer, men plötsligt såg jag en ovanligt rund stor sten. Där var den, syftstationen som var riktad längs med den gamla minlinjen som låg här utanför. Syftstationerna blev omoderna när minorna blev modernare och själva kunde indikera när ett fartyg passerade över dom, så detta är riktigt gammal teknik.

Bilden ovan är tagen mot framsidan av stationen, och man kan se ett igenpluggat fyrkantigt hål som sannolikt syftningen gjordes genom. Bilden nedan är samma syftstation fast plåtad från taket och ut mot där minlinjen låg.

Hela dagen har varit väldigt konstig vädervis, minsta lilla molntuss har ta mig tusan innehållit en regnskur. Så lagom när jag plåtat färdigt syftstationen så fick jag rusa ner och ställa mig bakom en gammal sjöbod och vänta ut eländet. Tog en tur ner mot en fiskehamn och slog en lov över klipporna. På en häll låg en dam och solade toppless, undrar om hon kände sig bekväm när hon såg mig smyga omkring med en kamera i högsta hugg :) ! Skulle hon mot all förmodan läsa detta kan jag dock lugna henna att hon aldrig befann sig i min sökare :) ! Vädret fortsatte vara ömsom sol ömsom regnskurar så ytterligare ett par sjöbodar senare så satte jag av mot bilen igen.

På väg hem stannade jag till vid Almö för att leta mig ner mot ett av batteri Aspöbergs gamla mättorn i sten. Förbannat uppväxt och snårigt, men jag plöjde mig fram och tillslut tornade det upp sig i full majestät. Tog två bilder och ta mig f-n om det inte började ösregna igen, så jag tog min tillflykt till ett gammalt träd och hällde upp en god kopp kaffe medan jag beskådade tornet.

Innan jag gav mig av funderade jag en stund på om jag skulle klättra upp längs den gamla trästegen som är fastbultad  på baksidan av tornet, men med tanke på stegens ålder i kombination med tornets höjd så avstod jag. Plockade ihop mig och knallade tillbaka, denna gången runt området med snår och sly vilket trots omvägen besparade mig mängder av blod, svett, tårar och tid.

På vägen hem i bilen så kom jag och tänka på berget i Torskors som jag besökt så många gånger när jag jobbade inom försvaret. Svängde av och parkerade nere vid bron över järnvägen, gick upp mot området där man parkerade och fram till vakten. Vakten är visserligen obemannad numera, men området är fortfarande låst och behäftigat med besöks- och fotoförbud. Undrar vilken verksamhet som numera pågår där, och om ögonbottenskannern fortfarande finns kvar nere vid grinden inne i berget?

Bilderna från utflykten finns i albumen  Försvarsanläggningar, Landskap och Kultur. Och om du är intresserad av var bilderna är tagna så kan ni hitta kartpositioner i albumet Här är bilderna tagna