Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Truseryd

Jag gjorde ett återbesök på Torhamnslandet dagen efter sälsafarit vid Olsäng. Inte så mycket för att egentligen fånga mer landskap på bild utan för att det visade sig finnas ett av dom gamla värnen från kustfronten i Truseryd.

Jag hade fått en ganska bra vägbeskrivning och styrde ut, denna gång med lite mindre brådska under hjulen. Framme öppnar sig en smått fantastisk liten oas bestående av en gammal hamn med lite båtar i olika stadier av förfall ackompanjerat av små redskapsbodar och en underbar natur. Jag beslöt mig för att börja plåta det gamla värnet som behövde lite mer ljus för att ta sig ur ett dokumenteringsperspektiv och istället spara landskapet till släpljuset blev ännu bättre.

Ksp-värn

Värnet var i väldigt bra skick exteriört

Ksp-värn

och visade sig vara värn nummer 124 i linjen.

Ksp-värn

Vid en ytlig besiktning såg värnet låst ut, men efter att ha flyttat en rejäl lövhög och alla smådjur som ev låg under så bestod låset endast av en mindre stenbumling vid dörrens fot.

Värnet visade sig vara fyllt med vatten till en 1dm ungefär och jag hade inte haft en tanke på att jag skulle behöva stövlar så jag ställde in stativet med kameran och tog ett kliv in på vad som såg ut som en sten.

Ksp-värn

Interiören var inte mycket att hänga i julgranen, men plikttroget tryckte jag av en bild och funderade därefter på varför stenen jag stod på krasade under foten. När ögonen vant sig vid mörkret i värnet så visade sig stenen vara en gammal död and!

Nu var det dags för landskapet och det var inte svårt att få uppslag till bilder.

Truseryd

Lite vass och några träd som ramar in vyn över havet med det lilla ensamma trädet ute på ett skär, kanske mer en vacker bild än en bild som egentligen säger så mycket.

Truseryd

Släpljuset började bli mer påtagligt och jag försökte fånga det i ett mindre fält av grästuvor.

Truseryd

Ännu en bild som kanske är mer vacker än faktiskt säger något speciellt, men sådana bilder är tillåtna också och tjänar som fina minnen när man återkommer till dom senare.

På väg tillbaka till bilen så ser jag dom gamla båtvraken från en annan vinkel mot när jag gick ner, och det kan faktiskt vara som att beskåda en helt ny värld när ljuset ligger så lågt som det gjorde nu.

Truseryd

Jag såg direkt att detta skulle kunna bli bra med båten liksom seglande upp mot ett böljande hav av släpande solljus, och när jag senare behandlade bilden så blev jag inte besviken.

Truseryd

Försökte med en annan komposition också där jag gav ”havet” större utrymme, men då tog ytan för mycket fokus i bilden när den blev så att säga beskuren ur sitt sammanhang genom kameran.

Truseryd ligger på ostkusten så riktigt lågt stående kvällssol hamnar bakom skog, alltså dags att köra hem.