Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Torhamns hamn

I och med att jag köpte ny kamera så har jag objektiv med en annan filterdiameter mot min gamla kamera, så de filter jag har sedan tidigare passar inte längre. Något som jag speciellt saknat är mitt gamla ND-filter, så i förra veckan beställde jag ett nytt och denna gång köpte jag ett med lite bättre kvalitet för att förhoppningsvis slippa det envisa blåsticket som jag alltid fick justera bort.

Bättre kvalitet och större filterdiameter är exponentiellt proportionellt mot priset dessvärre, så den lilla glasbiten gick med frakt på närmare 1400 spänn!! Ett B+W ND 106 77mm blev det från Scandinavian Photo. ND106 innebär i praktiken 6 stegs exponering, tyvärr verkar det inte finnas någon standard på hur man benämner ”styrkan” i ett ND-filter, ND106 kan också anges som ND64 (1/64 dels ljusinsläpp mot öppen bländare) eller ND1.8 (optisk densitet på 1.8). Så med en normalexponering på 1/4 så kan jag få 15 sekunders exponering med ND-filtret påskruvat och därmed ex. få vatten att bli mjölkigt och slätt även i skymningsljus.

Tillbaka till Torhamn. Filtret hade legat och bränt i fotoväskan ända sedan i måndags då det landade från posten, men mitt jobb i kombination med vintertid gjorde att tiden för skymningsfotografering är ytterst begränsad i dygnets timmar. Jag körde dit i fredags eftermiddag efter jag skjutsat Matilda till ett halloweenparty, och idén att just köra till Torhamn fick jag när vi hade senaste månadsmötet i ”Fotografer i Karlskrona” hos Micke Månsson:s foto helgen innan och jag där såg en bild han tagit mot hamnpiren och fyren längst ut.

Det sköna med denna fotoutflykt jämfört med många andra var att jag hade ETT mål att få EN bra bild från EN plats som jag redan från början utsett, så jag kunde koncentrera mig helt på kompositionen. Jag ville ha med en förgrund i piren, fyren som en intressant detalj och sedan låta himmel och hav erövra resten. Med zoomen på nära max vidvinkel så tonade jag även ner öarna längs horisonten. En smula kreativitet fick mig i en position för stativet med två av benen ute bland pirstenarna och det tredje fortfarande på kajen för att därmed få maximalt med pir utan att en tråkig brygga till vänster och en vit del av piren till höger skulle komma med.

Det mörknade på ganska raskt och sex stegs exponering är himla mycket om exponeringen redan från början närmar sig sekunden, men att släta ut vattnet utan ND-filter hade inte gått då det blåste ganska mycket och havet var ordentligt ruffigt. Så 1 minut och 45 sekunder på f/11 och ISO 100 krävdes för att himlen skulle bli hyffsat ljus och övriga delar ljusa nog för att jobba vidare med hemma.

I Adobe Lightroom/Photoshop gjorde jag en svartvitkonvertering, ljusade upp förgrund och mörkade ner stenpiren. Jag la på lite briljans på stenpiren med ett nivåjusteringslager och ökade på kontrasten en aning i himlen. Lite finlir här och där och sen en skärpning så var det klart.

Hade jag fått önska så hade stenarna varit blöta och linjerna i vattnet legat bättre i samspel med himlen, men som en snabbutflykt så får jag säga att jag är mer än nöjd, och nu vet jag hur jag ska ta bilden om det regnat och spricker upp en eftermiddag när det passar att köra ut till Torhamn på återbesök.