Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Tjurkö

Efter en synnerligen slapp vecka och helg, toppad med en lördag där vi inte ens vaknade förrän efter 12 så tyckte både Cissi och jag att söndagen behövde fyllas med lite aktivitet. Jag kommer inte ihåg exakt hur, men av någon anledning så började vi prata om den där gamla båtkyrkogården som skulle finnas ute på någon av öarna i Karlskrona skärgård. Efter lite seriöst googlande och letande på Google Earth så hittade vi ett ställe på Tjurkö som sannolikt var platsen vi letade efter (för den som är sugen att åka dit så är koordinaterna 56° 7′ 16″ N, 15° 36′ 17″ Ö).

Med lite varm choklad i en termos, kameran packad i ryggsäcken och varma kläder på kroppen körde vi tre ut mot Tjurkö. Matilda var väl kanske inte direkt eld och lågor, hon har nog fortfarande kvällsfotograferingen i stenbrottet i färskt minne "-Vi ska inte bli så länge, bara plåta solnedgången!"...vilket blev 4 timmar bland stenblocken den gången :) !

Tjurkö är full av småvägar, och den vi skulle in på hade en skylt som sa något om "obehörig trafik förbjuden"...men det kan väl bara gälla turister och inte oss :) ! En kilometer in så tog även den obehöriga vägen slut och det var dags att förflytta oss sista kanske halvkilometern till fots. Jag hade studerat Google Earth och det såg väldigt öppet och fint ut...dessvärre är det inte Google Earth man rör sig i när man knallar runt på Tjurkölandet! Förbannat vad snårigt det var bitvis!! Dessutom var det väldigt högt vattenstånd, så hela strandlinjen låg under vatten och Matilda hade naturligtvis inte sina gummistövlar med sig.

Men slitet lönade sig, efter ett tag tornade några gamla rostiga båtar upp sig. Ytterst låg vad som verkade vara en fiskebåt och en gammal militärbåt, därefter en gammal skärgårdsbåt. Längre upp och helt på land ligger ytterligare en gammal rostig skärgårdsbåt. Efter vad vi förstod när vi googlade efter information så var det en snubbe som köpte, eller tog över, båtarna och "parkerade" dom så dessa vackra fartyg skulle bevaras åt eftervärlden. Nå, med tanke på mängden rost efter 40-talet år så lär eftervärlden kanske inte kunna räknas i allt för många generationer, men just nu är det precis så där lagom rostigt och abstrakt för att vara jäkligt vackert.

Vi knallade runt några varv runt båtarna och gick sen tillbaka till bilen för en välförtjänt mugg varm choklad. I bilen på väg tillbaka tyckte vi att det hade varit en jäkligt skön, men lite väl kort promenad så jag föreslog att vi skulle gå en runda mer söderöver på Tjurkö. Eftersom jag inte hade lärt mig ett dugg av misstaget nyss att lita på en satellitbild så öppnade jag upp Google Maps i mobilen och konstaterade att bara man gick ett kort stycke längs med stranden så fanns en trevlig runda över Finskan. Jag lät nog övertygande för varken Cissi eller Matilda opponerade sig...iaf inte tillräckligt högt :) !

Det blev trots allt en riktigt härlig utflykt med några bilder på både båtar och lite magiska solstrålar genom molnen.