Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Stormen blev till kuling

Den utlovade stormen närmade sig och när tvätten var färdig hemma, Matilda hämtad från handbollsmatchen och klockan började närma sig skymning så var det dags. Jag hade köpt silvertejp tidigare på dagen och trädde på en treliter fryspåse över kameran, gjorde hål för objektivet och tejpade fast med silvertejpen runt motljusskyddet. Jag plockade på mig stövlar, regnbyxor och gjorde premiär för mössa.

Matilda satt djupt nersjunken i soffan, och med tanke på att det handlade om klass 2 stormvarning för blekingekusten så kändes det rätt bra att hon inte ville följa med. På vägen ut mot Hasslö slog det mig att jag kanske borde meddelat någon exakt var jag skulle åka...för att underlätta söket efter mig när jag blåst bort. Nåväl, jag fick väl helt enkelt försöka hålla i mig.

Väl ute på Hasslö parkerade jag där man normalt sett packar ut badkläder och släntrar ner till stranden. Nu var det RÄTT lite bilar parkerade. När jag närmade mig strandlinjen så tryckte det på rejält från havet.

Strosade runt en stund för att försöka hitta någonstans att ta bilderna från utan att behöva rikta objektivet rakt mot vinden. Det var helt enkelt för mycket vatten i luften, både i form av regn och vatten som slog upp från havet. Men det var inte bara vatten i luften som försvårade projektet, den hårda vinden gjorde att både jag och kameran skakade ordentligt hur hårt jag än tryckte kamera och stativ ner i marken.

Jag fick en del bra bilder, ni hittar dom under Fotoalbum, och låter man bli att zooma in för mycket i fasta objekt så spelar skakoskärpan inte så stor roll. När ljuset blev för svagt bestämde jag mig för att ta mig tillbaka till bilen. Det var ju faktiskt stormvarning, så jag kände mig rätt nöjd där jag gick, nästan lite hjältekänsla faktiskt. Den känslan fick dock ett abrupt slut när jag passerade lekplatsen och stötte på en familj med två små barn som gungade glatt. Jäkla Hasslöbor, vädret var förmodligen att se som en bris i deras ögon :) !

Åkte ner till hamnen på Hasslö. Den låg i lä så där hände inte så mycket. Kom på att jag nu när ljuset ändå var så svagt kunde experimentera lite, så jag körde tillbaka till stranden. Denna gången orkade jag inte bry mig om skylten med fordonstrafik förbjuden, utan körde ner förbi lekplatsen, möter naturligtvis en hasslöbo när jag parkerat och låtsas var djupt upptagen med något i baksätet för att slippa förklara varför jag anser mig som behörig trafik!

Väl ute på sydspetsen så leker jag lite med kameran och försöker panorera med vågorna i sekundlånga exponeringar. Blev rätt häftiga bilder tycker jag, lite impressionistiska, skönt att slippa stativet också. Stod nere i vattnet bakom en ganska stor sten så vindbyarna lämnade mig ifred.

Väl hemma väntade en hungrig elvaåring, jag knallade upp till cityhallen och köpte två burkar Findus köttsoppa...aningen slappt kanske, men ack så snabbt och enkelt :) !