Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Sternö i Karlshamn…och så Uttorp

Sternö

Sternö eller Stiernöö som den hette fram till år 1591 är en halvö som ligger i Karlshamn. Namnet kommer nog av en gammal hövding från bronsåldern vars död påkallade folk att stapla stenar till ett röse så stort att det nu är en av Sternös två pucklar. Hövdingen tror man helt enkelt hette Stie.

Jag var väldigt sugen på att ta mig ut och plåta lite och hade först tänkt mig en tur till Jernavik, men tittar man på kartan…alltså google maps…så ser terrängen vid vattenbrynet väl tuff ut. Hemmahamnen, Karlskrona, kändes heller inte som något kul alternativ så jag kollade vidare västerut. Redan på kartan kan man ana mer öppen terräng mellan skog och vatten i Karlshamns skärgård, och med Kofsa i minne så föreslog jag för Cissi att vi skulle köra dit.

Även om jag nu hade naglat ner området till Karlshamn så finns det hemskt mycket kust kvar att välja på, för någonstans måste man tillslut parkera och börja knalla för fots. Sternö har legat och grott ett tag i bakhuvudet sedan tiden då jag jagade gamla militära anläggningar. Här låg ett kustartilleribatteri, KM2, som var del av krigsorganisationen fram till 1996. Har själv varit nere i batteriet när jag jobbade som civilanställd inom försvaret ett par år mellan officerstiden och Telenor (Europolitan). Det var ett serie 1 batteri av 7.5cm/m57 typ. Eldledningen var en Arte 710 som var en form av halvmekanisk maskin där avstånd till mål togs medelst radar och bäring med periskop. Så när man öppnade eldledningen så hittade man hundratals kugghjul istället för kretskort.

Även Sternö kan vara lite stort att helt planlöst ge sig ut på, men på ”kartan” så kan man se en lite speciell formation nere i sydvästra hörnet (kolla den lilla kartbilden uppe till höger, och klicka på den så öppnar sig en större zoombar bild). Så hit drog vi.

Sternö

Jag kan väl inte påstå att det blev några kioskvältare till bilder, men ändå lite fina att titta på. Nästan lite höstfärger i vattnet så här våren tillmötes.

Sternö

Så det blev Karlshamn förra helgen och för att kompensera för det så fick det bli en tur ut till Uttorp idag. Min arbetsgivare har haft vänligheten att införa ett antal halvdagar och skärtorsdagen är en av dom. Matilda var så klart ledig hela dagen och lagom till jag jobbat färdigt min halvdag så kom hon nerdrällandes och undrade vad hon skulle göra. Utan att egentligen avslöja vart och varför så fick jag med henne på en utflykt, troligen misstänkte hon rätt tidigt syftet när jag hoppade i kängor och plockade fram kameraväskan, men hon hade vänligheten att låta mig hållas. Jag tänkte jag skulle fota lite porträtt och hade storslagna planer på stativ, reflexskärm och upplättningsblixt. Porträtt är definitivt inget jag brukar göra, men Matilda som övningsobjekt kändes som en plan.

Så intet ont anande spatserade hon med i tunn jacka medan jag pälsade på mig för kustbesök. Väl ute på Uttorp så fick jag inse att det där med reflexskärm och grejer bara var att skrota, det blåste rejält och utan assistent så hade det blivit pannkaka av både skärm och bilder.

Matilda

Det blev trots allt två hyffsade bilder att spara.

Matilda

Alltid en start, men sen stövlade vi upp till bilen och värmen. På vägen hem stannade vi till och tog ett par bilder som jag ska laborera med i Photoshop och göra montage. Får se om de blir dugliga nog att lägga ut på bloggen, men de var rätt roliga att ta iaf. Första stoppet var vid vindkraftverken strax öster om Trummenäs.  Tog några bilder på snurrorna och sedan på Matilda, tanken är att i Photoshop ”bryta” av ett kraftverk som hon får hålla i handen som en sån där leksaksvindsnurra. Andra stoppet blev mitt på E22:an vid Barnens gård. Här tänkte jag mig att plåta trafiken och sedan en bild på Matilda där hon står bredbent. I Photoshop tänker jag mig sedan att hon placeras med ett ben på var sida om trafiken och med en bil i handen…typ! Kan säga att trafiken flöt rätt lugnt förbi mig där jag stod i svarta kläder och kängor, precis i vägkanten med en kamera och plåtade mot östergående trafik !