Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Stenbrottets Kommandoplats

Sist jag var ute för att plåta så försökte jag föreviga batteri Stenbrottet, men jag lyckades ju bara till hälften för då hittade jag inte batteriets kommandoplats. Det var kanske inte så konstigt för den ligger en halv kilometer nordost om själva batteriområdet. Efter lite grävande på webben och med hjälp av google maps så la jag in positionen för dagens mål i min googlekarta över intressanta gamla militära platser. För sisådär 20 år sedan hade man förmodligen haft svårt att förklara den kartan om någon gjort militären uppmärksam på dess existens :)!

Många av dom mindre vägarna på Tjurkö har körförbud för obehörig trafik, så för att inte reta upp de boende i onödan parkerade jag en kilometers gångavstånd från kommandoplatsen. Det var riktigt varmt idag, men jag hade korsat just denna terrängen bara några dagar tidigare så långbyxor och rejäla stövlar fick det bli. Efter att ha plöjt mig fram sista biten som genom en djungel (precis intill den perfekt fungerande stigen, visade det sig när jag senare gick hem), så tornade batteriets kombinerade kommandoplats och mätstation upp sig.

Sett nerifrån smälter hela bygget in ganska bra i terrängen, och bröstvärnet som sträcker sig runt hela området ger en viss maskering också.

Själva kommandoplatsen är byggd enligt gammal första världskrigs stil och ser ganska hotfull ut där den vilar med sina låga djupa gluggar under den tunga massiva betongen.

Batteriet blev inte speciellt långlivat, det byggdes mellan 1900-1910 men utgick redan 1936 ur den militära organisationen. Då hade batteriet redan gjort namn om sig att skjuta mycket bra med sina 24cm haubitsar m/1900. Själva batteriområdet nere vid det gamla stenbrottet ligger vänt så man tror pjäsernas huvudskjutriktning är in mot redden innanför Aspö, men kommandoplatsen är vänd rakt söderut. Haubitsar har ju som regel elevation över 45 grader så placeringen med fritt fält framför kanonerna blir mindre viktig.

Jag nämnde tidigare att platsen var en kombinerad kommandoplats och mätstation, jag vet inte vilken teknik man använde i mätsammangang just här men tre grupper om två pelare och en trekant spelade förmodligen en roll. Två av grupperna stod parallella medan den tredje stod i vinkel mot de båda andra och en bit ifrån.

Jag var vid mitt enda fotomål för dagen, så jag hade ingen brådska utan kunde ta mig god tid att plåta både stort och smått.

Jag hade läst om några andra som för några år sedan var här och kunde då även gå in i anläggningen. Tyvärr var alla dörrar plomberade utom huvudingången som hade ett fräscht blankt fint lås, så med rätt kontakter och därmed rätt nyckel kan man förmodligen dokumentera även interiören.

Det var en fantastiskt fin dag och för att föreviga inte bara platta bilder så riggade jag även upp stativ och panoreringshuvud och tog en serie panorama bilder. Dessa tänker jag inte bara lägga upp som ett panorama utan även göra en how-to så ni som är intresserade så småningom kan se hur man kan göra för att skapa egna sfäriska panoraman.

Ni hittar alla bilderna under fotoalbumet Försvarsanläggningar, och koordinaterna till platsen hittar ni under albumet "Här är bilderna tagna" och underalbumet Försvarsanläggningar på kartan.