Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Out of Bounds

För den golfintresserade så är det en mindre rolig företeelse att hamna out of bounds, det blir ett slags plikt plus att man måste slå om slaget från föregående plats.I fotovärlden däremot så är det en rolig effekt som man ganska enkelt kan uppnå i Photoshop. Bilden ovan är en hopslagning av en gammal bild jag fick av farsan där jag håller på att lära mig cykla utanför min mormor och morfars hus.

Tillsammans med en arrangerad bild där jag slängt ut lite gamla foton på bordet plus några prylar som kastar naturliga skuggor, jag såg även till att få med en bit av min egen hand så det ser ut som jag faktiskt sitter och tittar på gamla bilder. Jag la originalet till den inskannade cykelbilden på bordet också, men bara för att få referensramar till hur min egentillverkade ram ska ligga i perspektivet. Ljuset kommer från en vanlig skrivbordslampa som jag satt lågt så det blir ordentliga skuggor.

Sen skapade jag en ram och skar ut de delar som sticker upp från cykelfotot, la till en skugga, fixade lite med den fejkade ramen så det ser ut som riktigt papper och vips kröp delar ur fotot upp och blev tredimensionella. En hopslagning av det fixade cykelfotot med köksbordet och saken är biff.

För den intresserade så har nu moderskeppet.se en kurs i hur man går tillväga i Photoshop och vad man ska tänka på när man väljer lämpliga foton för en ”out of bounds”-effekt.