Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Om

Det hela började som en tanke för ett par år sedan, en tanke att på något sätt lägga ut bilder jag tagit på nätet med lite mer eftertanke än att bara trycka upp dom i ett album på Facebook. Egentligen hade jag inte så hemskt mycket till övers för blogghysterin som jag tyckte mig se överallt runt omkring mig, så idén låg mer i riktningen åt ett fotoalbum på nätet.

Första punkten att lösa var ett lämpligt namn på websiten, och det kunde väl te sig lätt. Men dels ville jag ha ett namn utan å,ä eller ö så namnet rakt av kunde registreras som ett domännamn. Dessutom behövde namnet vara ledigt, och helst under .se, och vidare vore det ju inte fel om namnet lite funkade som ett varumärke om man i framtiden skulle vilja lyfta hobbyn till någon form av sidoverksamhet. Instinktivt kände jag att namnet borde associera till någon form av fysiskt arbete, och smeden är ju en person som hamrar ut något vackert eller användbart. Så plötsligt har jag "Fotosmeden" framför mig på pappret, enkelt, utan svenska specialtecken och med ledig .se-domän.

Själva siten blev trots allt mer än ett fotoalbum, det blev en blogg. Fast med ambitionen att skriva en story inte oftare än 1-2 gånger i månaden. Själva fotoalbumet som från början låg i fokus har mer eller mindre avstannat till förmån för skrivna storys.

Någonstans månaderna före sommaren 2013 så började jag tröttna på Wordpressformatet som bloggen tidigare låg i. Jag ville ha full kontroll. Så först hyrde jag en VPS (Virtual Privat Server) och flyttade över Wordpressinstallationen dit, sen började jag snickra på en site helt från början på ett tomt papper. Jag tyckte konceptet ”responsive design” kändes bra, dvs. siten ska i princip aldrig behöva skrollas i sidled, så jag började bygga en design som dels justerar sidstorleken på ingående byggblock men också plockar bort delar om siten besöks från mindre enheter som iPads och smartphones. Ni kan själva testa genom att helt enkelt minska fönsterbredden, först försvinner högersidan med karta och bloggnamn, och tillslut försvinner vänstersidan med meny och arkiv. Siten är nu byggd i en blandning av serverbaserad teknik (PHP, MySQL) och klientbaserad genom JQuery, JQuery UI, PrettyPhoto och egna javascript.

Så dagen den 14:e september 2013 kastade jag ut min gamla Wordpressbaserade blogg och ersatte med det ni nu beskådar.

Välkomna och njut!
Peter Steneld, tillika Fotosmedens webmaster, författare och fotograf.