Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Nattutflykt

Dagen före nyårsafton så hade Henke bestämt sig för att flyga ner till Alperna och roa sig i ett halvår. Jag tänkte det kunde vara kul att dels hjälpa honom till Kastrup och sen ta tillfället i akt att åka runt lite i Köpenhamnstrakten och kanske plåta ett panorama någonstans...när man ändå är där liksom. Jag hade inte riktigt förstått innebörden dock, vilket var att klockan 02:00 den aktuella 'morgonen' så ringer mitt larm. Vi masar oss upp, packar bilen med skidbagage och lite kamerautrustning.

Jag brukar vilja ha lite marginaler när det handlar om att passa flyg, så 3 timmar körtid och ytterligare marginal på 3 timmar före avgången vid halv nio, borde ju räcka för t.o.m. en punktering på vägen. Nu är det bara så att halv tre på natten är man ganska ensam på vägarna vilket föranledde oss att anlända till Kastrup redan vid strax efter fem på morgonen...för någon punktering blev det ju så klart inte inte.

En annan anledning att ha goda marginaler är att det alltid tycks strula med något på allmänna kommunikationsmedel. Kastrup denna morgon visade sig vara undantaget som bekräftade regeln, så bortsett från att vi fick leta reda på luckan för 'Odd Sized Baggage' för skidorna så var vi klara på under halvtimmen inklusive Henke avlämnad vid säkerhetskontrollerna.

Jag knallade ut, satte mig i bilen och åkte bort till närmsta bensinmack för att handla lite kaffe och nån macka. Eftersom jag är man hade jag självklart inte tagit med mig mat hemifrån...rätt att Cissi kvällen innan påpekat det goda i en sådan idé :) ! Så ok, nu till uppdrag nummer två...men hur i h-vete hittar man något intressant i närheten av Kastrup att plåta...dessutom med nästan 3 timmar kvar till soluppgång!! Jag borde kanske rekat lite hemifrån innan, googlat lite och lagt upp nån bra plan...men det är ju inte riktigt jag att planera :( ! Jag gick snabbt genom alternativen och tänkte att en skånetur längs med kusten borde kunna ge åtminstone något bra tillfälle. Tog fram GPSen och började lägga in stoppen... Trelleborg, Smygehuk, Ystad, Åhus och så Karlskrona. Skulle precis börja köra när jag upptäcker förväntad resväg till 50 mil!!! GPSen hade tänkt till och placerat Åhus först, därefter Trelleborg, Smygehuk osv.

Laddad med kaffe och macka bränner jag över bron tillbaka till svea rike, jag följer GPSen slaviskt, nu med endast ett stopp inprogrammerat. Jag vågade helt enkelt inte chansa på mitt lokalsinne vid denna tidiga timme...förmodligen inte vid någon annan timme heller hade nog vissa sagt som känner mig. Väl framme i Smygehuk så ska jag ner till den berömda 'Sveriges Sydligaste Udde'. Men det som är en barnlek i dagsljus visar sig vara en viss utmaning i nattmörker...det är helt enkelt inte tänkt att turister ska ner i hamnen dessa tider på dygnet. Jag kör ner på tre olika små vägar innan jag hittar den rätta. Kollar klockan, fortfarande inte mer än strax efter sju :( !

Med en och en halv timme kvar till soluppgång så rör jag mig sakta runt i omgivningen för att hitta ett jyst ställe att ta ett panorama. Hittar en bra punkt och monterar upp stativ, panoreringshuvud och kamera...sen är det bara att vänta. Så snart det börjar ljusna vid horisonten så ser jag att det finns goda chanser till en bra soluppgång, bara lite molntussar i väster som kommer ge liv i panoramabilden. Men allteftersom klockan närmar sig halv nio så ser jag att det är dimbankar långt ute till havs...f-n...jag tar ett panorama i blå timmen för säkerhets skull. Morgonsolen bryter inte genom ovanför dimbankarna förrän 09:00!!...då är undertecknad något nedkyld. Skjuter snabbt av ett panorama till och plockar ihop. Känner mig lite missnöjd, för solen stod så högt när den bröt igenom att den där fina röda glöden bara varade nån ynka minut.

In i bilen med nästa hållpunkt satt till Stenshuvud. Funderar på att antingen leta upp en punkt nedanför och ta lite vanliga bilder, eller klättra upp...vilket i praktiken är att gå upp för en stig...och ta ett panorama från toppen. Vädret verkar ju fortfarande hålla sig klart.

Om det beror på mitt underutvecklade lokalsinne, eller det faktum att jag sovit ytterst lite det gångna dygnet, det vet jag inte. Men efter att ha passerat Åhus på min väg norrut mot Stenshuvud, så undrar jag lite förstrött varför plötslig Trolle Ljungby ligger för mina fötter!! Självklart därför att Stenshuvud ligger söder om Åhus. Och med himlen åter gråmulen så orkar jag helt enkelt inte vända utan glider vidare hem mot Karlskrona.

Jag har ännu inte behandlat panoramabilderna, men någon gång närmsta veckan bör de vara på plats för beskådan...om resultatet blev någorlunda lyckat vill säga!