Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Miss på Rosenholm

Har kört förbi klippan, eller kanske bättre beskrivet som kullen, som ligger vid E22 precis öster om avfarten till Rosenholm. Varje gång har jag tänkt att där uppifrån måste det vara en ganska storslagen utsikt över inre skärgården ut mot Sjuhalla, särskilt i solnedgång. Idag hade jag egentligen tänkt åka bortåt Järnavikstrakten till men väntade för länge så den rutten jag planerat var ouppnåelig till före solnedgång. Därmed ställde sig Rosenholmskullen som ett lämpligt objekt, knappt 10 minuter i bil och sen en kort promenad.

Studerar man Google Maps så ser ju allt ganska platt ut, den röda nålen uppe till höger visar min destination och inget skvallrar om allt som ligger mellan mig och en vacker sol över Sjuhalla. Tyvärr både andra kullar, träd och en rejält ful kraftledningsstolpe.

Nåväl, på väg tillbaka mot bilen med slokande huvud så såg jag en ganska grafisk ek som tornade upp sig rakt framför himlen som nu började skikta sig i lite gult, magenta och blått. Inte jordens vackraste med två elledningar som skär rakt igenom, men alltid något att pilla lite med i framkallningen från RAW-format till en färdig bild. Får nog erkänna att jag tryckte på färgerna lite mer än de var i verkligheten. Jag använde ”Lab”-läget i Photoshop för att trots allt behålla detaljerna när jag tryckte på färgerna. ”Lab” delar upp bilden i tre kanaler, en som har hand om Ljushet, en som kallas a och en som kallas b. Genom att förstärka a respektive b så kan man trots att man närmar sig 100 % färgmättnad bibehålla strukturer från Ljushetskanalen.

På hemvägen körde jag vägen förbi Sjönstavik och när jag tittade upp åt vänster precis där järnvägen svänger in parallellt med vägen så ser jag ännu en klippa, eller kanske kulle.

Denna verkar inte lida av varken andra kullar framför eller tråkiga kraftledningar. Tyvärr var nu solen under horisonten så det får bli min nästa kortutflykt vid något lämpligt tillfälle.