Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Landfronten

Runt krigsåren insåg man att Karlskrona hade ett försvar ut mot havet men behövde en förstärkning norrut för att undvika att bli överraskad av fienden i ryggen. Man byggde då upp landfronten som är ett antal bunkrar eller värn i en båge från strax öster om Förkärla via Rödeby i norr och bort mot Ramdala i öster.

Jag och några andra fotografer har dokumenterat en del anläggningar i och runt Karlskrona sen i somras för Fort Sweden, och nu börjar intresset rikta in sig mot den gamla landfronten. Så eftersom vi dels hade ett uppdrag denna vecka att plåta snö i Facebook gruppen ”Fotografer i Karlskrona” och dels att jag råkade känna till ett av värnen från landfronten, så åkte jag ut på lunchen idag med kameran i högsta hugg.

Jag var inte helt säker på var värnet låg annat än att det var norr om Allatorp, men jag kom ihåg att man såg det tydligt från vägen. Och mycket riktigt, ungefär uppe vid Harstorp tornar värn #524 ur landfronten upp sig som en gammal dinosaurie.

Dörren stod öppen…

…så jag gick in, och där stod en rejäl betonginfästning för värnets bestyckning. Under åren då dessa värn uppfördes så var kanoner en bristvara, så även om den rejäla infästningen tyder på en 57mm kanon, så kan det lika gärna ha rört sig om en 20mm pv-kanon, en kulspruta eller till och med så skralt som ett kulsprutegevär.

Embrasyren skyddas av två pansarluckor, och betongen har missfärgats i en underlig lila-aktig färg. Men det känns ändå fortfarande väldigt fräscht, och insidan är fint vit och endast sparsamt ritat på väggarna.

Huvudskjutriktning, och egentligen den enda skjutriktningen med tanke på den lilla öppningen inåt i embrasyren, är rakt över vägen. Man får anta att huset nog hade fått utrymmas vid en beredskapshöjning.

Värnet är pampigt byggt och hos fienden hade det nog ingjutit ett visst mått av respekt!

Och där var fingrarna stela som pinnar, lunchen slut och jobbet väntar :) !