Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Kofsa

Nu har det varit stiltje för länge på fotofronten, säkert tre veckor sedan jag plåtade något riktigt utomhus. Men i bakfickan låg en idé jag närt sedan tidigare i höstas när jag funderade på var eventuella höststormar skulle göra sig bra. Jag hade för mig att Karlshamns skärgård var en aning brantare än Karlskronas och på Google Earth tillsammans med några bilder jag lyckades googla fram så verkade Kofsa vara en god kandidat.

Baksidan är såklart 6 mil till ett ställe som kan vara hur kass som helst, men det är lite tjusningen med en fotoutflykt tycker jag, att chansa. Och värre än en bildmässig soptipp kan det aldrig bli, men en utflykt till ett ställe man aldrig annars skulle åka till är ändå alltid en vinst.

Efter en lång sovmorgon så hade vi ätit frukost framåt 11-draget. Väderleksprognosen på SMHI-appen var inte den bästa förrän framåt 14-snåret när det verkade som regnet skulle sluta. Jag hade ingen direkt brådska, men Cissi som skulle med på fotoutflykten dagen till ära tyckte att vi nog gjorde bäst i att handla nyårsmaten bums. Efter besöket på Maxi så hade klockan passerat 14 och jag kände att ljuset passerade förbi hemskt snabbt, så raskt i ner med ett par mackor i magen och hopp i lite varmare kläder.

Kofsa är ett friluftsområde som ligger strax väster om Karlshamn, närmare bestämt på västra sidan om inloppet till Stillerydshamnen. Man parkerar ganska långt ut så platsen är tillgänglig. Jag vet inte riktigt när vi var framme, men förmodligen inte förrän närmare 16, så ljuset var redan ganska svagt. Dessutom började det regna igen, men vi knallade i alla fall ner mot klipporna. Jag började leta efter lite jysta vattenkaskader och riggade upp kameran.

Kofsa

Tyvärr så blev slutartiderna lite för långa, men hyffsat resultat ändå på första platsen. Precis nedanför där jag stod fast till vänster så var klippan härligt rödaktig, så jag tänkte försöka komponera så den blev bakgrund till en våg som krossas mot klipporna. Det krävde dock att jag klättrade ner en klippavsats närmare vattnet. Klippan jag skulle ner till såg alltså väldigt blöt ut, men jag hade inte sett någon våg bryta över den så mot bättre vetande började jag klättra ner. Hade knappt hunnit halvvägs innan en stor våg kastar sig mot klippan och duschar över mina ben och baksidan på kameran!

Så raskt upp igen och bort till nästa plats som verkade intressant.

Kofsa

Här hade det verkligen gjort sig med en kortare slutartid, ljuset jag arbetade i gav mig 8-10 sekunder slutartid vilket mjölkade sönder vattnet alldeles för mycket.

Ute över havet började det regna ordentligt och även på land så kändes det som utflykten led mot sitt slut, men precis när jag nästan gett upp så hörde jag något ”slurpande” en bit bort och begav mig dig.

Kofsa

Där var en klippskreva med nästan helt svarta sidor och det slurpande ljudet kom sig av när vattnet pressades ända in mot botten av skrevan. Tyckte att bilderna därifrån passade bra i 1x1 format, och en annan bild med lite tightare komposition…

Kofsa

…gav snarare en effekt att klipporna såg större ut än de var i verkligheten. Kan inte bestämma mig för vilken jag tycker blev bäst så både åker med.

Vid det här laget börjar det skymma på riktigt, samtidigt så spricker himlen upp över skånekusten som syns i bakgrunden.

Kofsa

Så en god avslutning på utflykten blev ett härligt blänk i de våta klipporna samtidigt som havet väller in i den lilla klippviken nedanför.

Hit ska jag definitivt fler gånger, och typiskt väder för nästa besök är dagen efter en storm när havet fortfarande väller in med kraft och med lite tur några tunga, men regnfattiga, moln som väller in från söder.