Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Karlshamn brinner

Jag köpte något så torrt som en pannlampa häromdagen. Men när man börjar leta så finner man att det ligger lite teknik bakom till och med en sådan enkel sak. Till att börja med finns det lampor som kostar uppåt 7000 kronor!! Efter lite letande hittade jag Lumonite Compass 1000 som fått bra kritik, ger bra ljus, inga onödiga finesser som stroboskop och SOS och är vattentät.

Så nu återstod bara att komma ut en kväll och testa den. Jag hade besökt Gyön för ett par veckor sedan och redan då bestämt mig för ett återbesök till en liten vik jag hittade. Med pannlampan monterad på huvudet och kameran i ryggsäcken vandrade jag ner mot strandkanten i mörkret. Väl nere i viken tvingades jag inse att det inte skulle funka som jag tänkt mig. Karlshamn ligger tillräckligt nära för att lysa upp molnbasen och förgrunden i viken skulle bli kolsvart även om jag lät slutaren stå öppen ända till de belysta molnen blev överexponerade.

Så jag klättrade upp på berget intill och tänkte att jag vänder motgången till en medgång och gör Karlshamn till huvudattraktionen istället. 8 minuters exponering följt av 8 minuters automatisk brusreducering gav bilden ovan.

Jag försökte mig även på en bild ut mot en fyr i natten där jag fångade blänket från ljuskäglan i vattnet, men molntäcket var för tjockt och tråkigt så det blev en väldigt intetsägande bild. Däremot ska jag dit en annan natt när det är stjärnklart eller i vart fall bara småmoln med bar himmel mellan, för blänket från fyren i vattenytan blev hur läckert som helst med fina strålar i slutarlamellerna från själva fyren.

Pannlampan var grymt bra, faktum är att ljuset från denna lilla krabat är starkare och vitare än helljuset från min bil som är utrustad med vanliga standard strålkastarglödlampor.