Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Julen 2013

Så var julen över för i år, denna gång firad i dubbel tappning för undertecknad och Matilda kan räkna hem inte mindre än tre julaftnar. Julafton på själva julafton firade vi på Hästö med min sida släkten, detta år i en lite annorlunda tappning utan traditionell tomte men med julklappsspel och charader på schemat.

Snapsen blev förvånansvärt populär strax före charaderna, till och med dom lite mer ”speciella” sorterna började gå åt.

Jag kommer inte ihåg vilken julklapp just denna charad skulle symbolisera, men inlevelsen hade gjort självaste pastor Ulf Ekman grön av avund.

Den andra julaftonen firade vi på juldagen med Cissis släkt. Nu i lite mer traditionell ordning med tomte och allt, dock kan jag konstatera att Kalle och hans vänner som alltid varit min egen höjdpunkt genom tiderna numera har stark konkurrens av Lego Indiana Jones på PS3.

Allt som allt så var Julen mycket lyckad i år i alla tappningar. Snön däremot lyser ju fullständigt med sin frånvaro, det är snudd på lika varmt som en sämre sommardag. Så idag styrde jag kosan ut mot Uttorp för att reka inför en solnedgång. Jag ser framför mig vatten som virvlar runt några stenar i förgrunden och något spännande som bryter av följt av en pampig, eldig himmel. Jag är ute efter något enkelt utan allt för mycket detaljer. Finns en fotograf, Ian Plant, som lyckas bättre än de flesta på det området.

Det blåste lite väl mycket där ute på södra Sturkö och de platser jag tittat ut med hjälp av Google Maps stod helt enkelt under ganska rejält stora vågor. Men jag fick ändå några hyffsade bilder tycker jag.

Om man vill fota stjärnor och kanske till och med få med lite av den silvriga vintergatan så lär Uttorp vara ett mycket bra ställe. Det ska nämligen vara ganska fritt från ljusföroreningar här ute, dvs. fritt från det ströljus som städer och samhällen sprider upp i atmosfären och gör bakgrunden för ljus för att släppa fram de mindre ljusstarka objekten.

Oavsett vilket så var det fantastiskt skönt att spankulera runt helt planlöst en stund, om än i rejäl blåst, och vare sig det blir nattbesök för stjärnor eller kvällsbesök för solen så lär jag återkomma fler gånger.