Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Intima Landskap

1:e Maj ska jag åka på workshop i ämnet intima landskap nere i Söderåsens nationalpark för landskapsfotografen Patrik Larsson. Tanken med en workshop är som jag ser det att få upp ögonen och tänka på ett visst sätt mer än att lära sig som om man vore på kurs. Det ska bli fantastiskt intressant och får man dessutom med sig någon toppenbild hem så är det ren bonus.

För att det ska bli extra intressant så bestämde jag mig i helgen för att göra lite försök på egen hand. Intima landskap är egentligen inget nytt, har flera gamla bilder som jag tror faller inom den ramen men då av ren slump. Det här var första gången jag hade genren som rent mål med utflykten.

Som jag tolkar begreppet så handlar det om landskapsbilder där färg och form spelar stor roll och där man lyfter fram intressanta detaljer ut ur sin helhet/kontext. Läste att någon definierade det som världen mellan landskap och makro, men jag tror det personliga tolkningsutrymmet är lika stort som vad man lägger i ordet ”intimt”.

Titelbilden överst är nog lite tveksam som intimt landskap vid första anblicken, men det är faktiskt varken konst, photoshop eller abstrakt påhitt utan ett foto på den krusade vattenytan i en gammal stenbrottsgöl med spegelbilden från träden vid kanten på gölen. Sen för att göra den lite intressantare så vände jag fotot upp och ner.

Fotot ovan är nog mer åt det intima hållet, här blir det en intressant kontrast mellan det fantastiskt gröna vattnet och de tillsynes döda grenarna…eller i vart fall sovande grenarna för vi pratar mitten mars fortfarande.

Utan att gå in i makro så kan man närma sig den gröna vattenytan och se vad som finns där och plötsligt blir vattenytan nästan psykedelisk. Fortfarande är det dock naturen som den ser ut fast tagen ur sitt större sammanhang.

Bilden ovan och bilden under är ganska ordinära motiv, men genom att de återigen är spegelbilder fast vända upp och ner så blir de lite mer intressanta. Vad är det för fel på bilderna frågar man sig vid första anblicken. Inget, de är direkt från naturen fast tagna nästan rakt ner från en smal träspång som sträcker sig över vattnet och nästan precis intill träden.

Nu är det ju över en månad till 1:e Maj så förhoppningsvis blir det fler övningstillfällen före dess och nästa tillfälle ska jag ha som mål att fånga intima landskap utan tillstymmelse till vatten inblandat  ! Jag plåtade några motiv på torra land även här, vilket för övrigt är Uttorp på Sturkö, men jag kände mig inte nöjd när jag tittade på bilderna hemma.

Närmast bra blev bilden ovan, men det är ingen bild jag lägger upp på mitt album. Kanske den hade blivit bättre om tallbarren haft andra gröna träd i bakgrunden, nu tycker jag nog himlen tog för mycket överhand. Kanske himlen helt enkelt gav tillbaka en för stor del av trädets kontext så det blev ointressant, intimiteten försvann.