Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Högalundsåsen kompletterad

Förra helgen bröt solen igenom fint och jag bestämde mig för att slutföra den del av dokumenteringen av landfronten som berör Högalundsåsen. Namnet ”Högalundsåsen” är förmodligen en gammal benämning och numera heter det Harstorp och ligger strax norr om Allatorp som i sin tur ligger strax norr om Rosenholm. Jag hade besökt stället redan i slutet av förra året och hade då ingen aning om att dessa försvarspunkter i landfronten oftast bestod av flera värn, så då kände jag mig nöjd och klar när jag åkte därifrån efter att ha plåtat ett värn.

En senare titt i bunkerbibeln, ”Blekinge – Det hemliga landskapet”, visade att jag hade ytterligare två värn kvar precis i samma område. Nu var det fruktansvärt kallt första gången jag var där och jag hade sannolikt inte överlevt det tillfället om jag skulle letat rätt på resten.

Kg-värn

När jag nu visste vad jag letade efter så visade det sig att det ena av värnen, ett Kg-värn, enbart låg ett stenkast från där jag var vid första besöket. Ja inte ens bildlikt talat utan jag hade lätt kunnat kasta en sten ner till det andra värnet.

Kg-värn

Det ligger väldigt fint precis framför ett hygge som gör att man lite lättare kan sätta sig in i vad värnet skulle tjäna för syfte.

Det tredje värnet vid Högalundsåsen var inte fullt lika enkelt att hitta. Jag hade en svartvit bild på näthinnan ur bunkerbibeln, men den gav få ledtrådar. Jag plöjde fram över kalhygget och varenda upphöjning ur marken tycktes ett tag kunna vara av människohand uppförd. Tillslut sansade jag mig och jag funderade över hur området var beskaffat och vad dessa tre värn skulle försvara. En titt på google maps i mobilen gav ytterligare ledtrådar då det fanns öppna betesmarker norr om vägen.

Ksp-värn

Och där, bakom en samling hus så tornade värn 525 upp sig ur marken. Det är ett ksp-värn med tre embrasyrer och fungerar numera som förråd. Någon har till och med låtit installera fönster i två av tre skottgluggar.

Ksp-värn

Värnet har en lite speciell ingång med någon form av nisch i ena väggen.

På väg hem kom jag ihåg att Pelle, en av grundarna till Fortsweden, nämnt att han sett någon form av anläggning precis intill E22. Jag bestämde mig för att undersöka saken och svängde in på den gamla vägen som man åkt så många gånger som militär runt -90 när man skulle till ”femman”, eller förråd 5, för att kvittera ut verktyg mm.

Skans

Jag hittade en skans precis intill vägen, byggd i betong. Frågan är bara om det är en del av stödjepunkt Rosenholm eller om det är en gammal övningsskans från Rosenholmsområdet och KA2. Jag gissar på stödjepunkt då det finns fler lämningar i närheten, plus att det fanns ett helt fällt med stridsvagnshinder tidigare där nu avfarterna till/från Rosenholm ligger.

Skans

Skansen består av en mängd löpgravar i betong samt små skyddsrum i ändarna. Det verkar som skansen varit större för en av löpgravarna går rakt in under själva E22.