Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
HMS Carlskrona och långresan 1989

För en massa år sedan, känns det som, när jag vad kadett åkte jag med HMS Carlskrona på långresa nere i Karibien med omnejd. Jag tillhörde kustartilleriet och långresorna var främst för flottister, men under en period bjöd man varje år med en handfull av oss grönspräckliga krigare.

Jag tänker inte skriva en blogg här om hela resan, skulle bli allt för lång och dessutom tror jag de lite roligare anekdoterna och historierna har fallit ur minnet vid det här laget. Som att vi hade en fartygspastor som hette Kurt Olsson som varit polis och hjälpte oss träna boxning på helikopterdäck om kvällarna eller fartygsläkaren som visserligen hade samma grad som fartygschefen men som hade två vänsterfötter och aldrig lyckades göra en helomvändning åt rätt håll.

Det jag har gjort däremot är att digitalisera de bilder jag tog på resan och som legat otittade nästan ända sedan hemkomsten, jag plåtade dia men har aldrig någonsin ägt en dia-projektor. Jag spenderade massor med tid i våras på att skanna bilderna och efterredigera dom för att få till kontraster och plocka bort alla tusentals dammkorn som hamnat på och mellan diaglasen.  Originalbilderna är plåtade med min gamla Canon EOS 620 på Kodachrome-64, och då jag var ung och synnerligen oerfaren fotograf så blev det lite si och så både med den tekniska kvaliteten och med motiven.

Jag tänkte samla lite sådana här udda album under ett eget menyval (Album) här på fotosmeden, eller klicka på länken http://fotosmeden.se/album/ och därefter på bilden över rutten. Sen öppnar alla drygt 200 långresebilderna upp.

Alla bilder är med (förutom dom som var helt svarta), tycker preskriptionstiden passerats med råge plus att det inte är några direkt komprometterande bilder. Men skulle någon ändå ta illa vid sig så kontakta mig, ni hittar mig på facebook (Peter Steneld) så plockar jag bort bild eller pixlar ansikten. Kan också ordna med att bränna ner bilder på CD och skicka om någon som var med på långresan skulle vilja ta del av de större tiff-filerna.