Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Hjälmsafallen

Idag styrde jag kosan mot Bräkneån, hade fått ett indirekt tips om en fors söder om Bräkne-Hoby. Fast jag tyckte just det var lite för enkelt så jag studerade Google Maps norr om Hoby och föll för en liten krök med en damm. Brukar leta reda på utflyktsmål genom att leta längs åar efter mörka skuggor eller trånga sektioner, då finns sannolikt något intressant att se och kanske även ett par uppslag för kameran.

Stället jag tillslut hamnade på heter Hjälmsafallen och här har omnämnts kvarnar ända från mitten av 1700-talet. Den senaste var verksam fram till 1910. Nu fanns bara lite ruiner kvar och en ganska tydlig kvarnhjulsränna.

Mitt intresse idag var inte kulturellt utan enbart ett sug efter frisk luft och att få uppleva lite fint landskap. Kulturen, vare sig jag önskade den eller inte, hade jag dock plötsligt mitt framför näsan, om än lite otippat i form av en fullfjädrad indianby. Det visade sig vara en by man kan hyra som företagsevent om man tvunget vill bo i indiantält. Lite senare hittade jag en kasse med frusna oöppnade öl bakom en sten, troligen någon som inte helt litat på konceptet.

Jag kan verkligen rekommendera Google Maps för att hitta små utflyktsmål längs våra åar och vattendrag. Rent fotomässigt så kan det bli både bu och bä, men hittills har jag vid varje utflykt förvånats över hur mycket fin och varierande natur vi har nästan inpå husknuten i Blekinge.

Dagens bild blev en liten fryst göl där isen bildat mönster och solen speglar sig i harmoni med en liten mossbeklädd och solbelyst sten.