Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Häckeberga Slott

Helgen den 20:e åkte vi ner till Häckeberga för att fira Cissis födelsedag lite kungligt. För att göra det extra kungligt så bokade vi rum på ett slott två nätter i juniorsvit. Själva utflykten var därmed ingen typisk fotoutflykt men förtjänar ändå en plats på denna blogg tycker jag, tog trots allt en handfull bilder.

Häckeberga ligger i Skåne och jag hade kört förbi här ett par gånger när jag jobbade inom försvaret, då låg ett gammalt mobförråd i närheten. Detta var ju visserligen snart 20 år sedan, men direkt när bilden på slottet och sjön dök upp bland sökresultaten på webben så kände jag igen omgivningen.

Så vi bokade en slottsweekend inkluderat champagneprovning och fyrarätters middag både fredagen och lördagen.

Rummet vi fick låg på bottenvåningen med egen utgång till grusplanen som vetter mot sjön. Utflykten var som sagt ingen fotoutflykt, så något stativ fick jag inte med mig, men med lite pressad ISO så kunde jag få en någorlunda skakfri bild även på kvällen vid ankomsten.

Kvällens champagneprovning var mycket intressant, en fantastiskt engagerad kille vid namn Magnus började med att dra slottets hela historia från medeltiden när det fortfarande var en ståtlig borg. Då förmodligen försedd med klassiska torn och tinnar, vilket en besviken kille på 6år noterade avsaknad av när vi kom hem och visade bilder på slottet. Nåväl, borgen blev plundrad och nedbränd i slutet av 1600-talet när Skåne blev svenskt, och efter en arkitekturmässigt misslyckad renovering så bestämde man sig slutligen för att spränga bort borgen och bygga nytt 1873-75.

Champagneprovningen fortsatte och vi fick en inblick i tillverkningsprocessen och smakmässiga skillnader mellan ett stållagrat och ett ekfatlagrat vin. Vidare hur detta lagrade vin sen får en andra jäsning i flaskan och hur jästpluggen slutligen fryses med kolsyreis och skjuts ur flaskan med hjälp av champagnens eget tryck.

Första kvällens middag var fantastiskt god med ett vinpaket som var ihopsatt för att smakmässigt samarbeta med maten. Man gick från middagen med ett stort leende på läpparna helt enkelt.

Vi klev upp på lördagen och innan vi gick till frukost så passade jag på att skjuta ett par bilder till från vår egen altandörr.

Glömde ställa ner ISO på första bilden, så den blev lite grynig men jag behöll den ändå…trots allt en fantastisk kruka ;) !

Andra bilden blev lite roligare, även om jag nog hade gått fram en bit och tagit bort krukorna helt om jag skulle göra om den. Såg bättre ut i sökaren än i den färdiga bilden tyvärr.

Frukosten lämnade heller inget att önska. Det var servering vid borden, fantastiskt lugn och avslappnad miljö, en riktig kanonstart på dagen. Planen för dagen var annars att åka ner till Ystad och shoppa/spankulera lite, men innan vi körde så slog vi en lov runt slottet, dels för att faktiskt njuta av omgivningen lite men själv hade jag dessutom en dold agenda. Cissis syster och familj skulle komma ner till Ystad och överraska Cissi på själva födelsedagen, så jag ville förhala tiden en aning så inte vi kom fram till Ystad alldeles för tidigt.

Hösten har kommit ganska ordentligt till Skåne och många träd börjar övergå från härliga höstfärger till de där lite tråkigare precis innan bladen faller. Men bilden ovan tycker jag ändå blev härligt höstig med ganska mustiga färger. Bilden är tagen från den lilla holmen som slottet ligger på och mot fastland. På bilden hittade jag även två illgula prickar när jag skulle framkalla den i Lightroom/Photoshop, det var ett par cyklister med trafikvästar som stannat på vägen. Dessa båda fick dock finna sig i att bli bortklonade :) !

Vi körde ner mot Ystad för att fortsätta födelsedagen och systern med familj började nu närma sig Ystad dom också. Dessbättre låste Cissi in sig diverse provrum titt som tätt så jag och Johanna kunde leda slutfasen av överraskningen genom SMS om att nu var vi på JC och nu är vi på Unos Kläder på väg västerut. Tillslut ringde Johanna till Cissi och pratade lite allmänt medan dom smög upp bakom ryggen på oss. Det hela blev en mycket bra dag.

När vi kom tillbaka till slottet stod en flaska champagne på kylning tillsammans med en stor blombukett och väntade på Cissi. Jag hade beställt detta redan innan vi åkte ner till Skåne, så champagnen hade stått på rummet ända från tvåtiden varför jag var lite orolig att den skulle vara ljummen när vi kom hem först vid femsnåret. Men den var fortfarande kall och mycket fin :) !

På kvällen vankades andra fyrarättersmiddagen. Denna blev ännu bättre än den förra, helt fantastiska smaksensationer med perfekta viner till. Avslutningsvis blev det lite Baileys och en trea Mackmyra Old Swedish Oak.

Jag kan bara varmt rekommendera detta ställe, dom har en egen websida på http://www.hackebergaslott.se

Det sista vi gjorde innan vi åkte hem på söndagen var en ordentlig promenad runt hela Häckeberga sjön, löven hade fallit och täckte stigar och spår så halva promenaden gick längs med sjökanten och den andra halvan hamnade vi längre upp mot vägarna, men det spelade mindre roll, allt sammantaget så var det en helt fantastisk helg som vi kommer ha med oss länge.