Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Gummagölsmåla

Jag var gräsänkling förra helgen när Cissi och hennes syster åkte till Öland på lite shoppingrunda. Hade först tänkt lägga hela dagen på att titta på en kurs i landskapsfotografering på moderskeppet.se, men även om vädret var rätt grått och trist så kände jag att det hade varit skönt att komma ut en stund med kameran. Kan förresten varmt rekommendera moderskeppet.se, dom har mängder av kurser i både fotografering och bildbehandling. Antingen kan man köpa kurserna på DVD eller, som jag gjorde, köpa ett guldabonnemang så betalar man 99kr per månad och kan njuta av alla kurser på datorn.

Hade ingen aning om vart jag skulle åka, öarna kändes allt för välbesökta med all fotografering av gamla försvarsanläggningar som jag gjort senaste tiden. Så jag tog upp mobilen, öppnade upp google och sökte på ”ravin blekinge” och fick träff på Gummagölsmåla och den kortfattade beskrivningen att här ”rinner Bräkneån genom en 50m djup ravin i ett platålandskap…”. Perfekt, tänkte jag och packade ner lite varma kläder och såg till att kamerabatteriet var fullt laddat.

Sista biten ut fick jag köra på google maps i mobilen, men tillslut kom jag fram till en fantastiskt fin vy över en spegelblank del av Bräkneån.

Till en början kunde jag konstatera att det där med ravin inte var fullt lika dramatiskt i verkligheten. Det djupa ”såret” i landskapet är ordentligt kamouflerat av skog, men det är ändå så brant att man känner lite oro över att gå ner i ravinen från sidorna. Dvs. börjar man trilla lär man inte sluta trilla förrän man är nere i själva Bräkneån.

Innan jag gick in i ravinen så upptäckte jag att man faktiskt kan gå ner under vägbanken och stå med fördämningen i brösthöjd.

Det ger lite speciell känsla och vattenspegeln blir väldigt läcker. Samtidigt kunde jag inte låta bli att fundera på vad som skulle hända om fördämningen i trä skulle brista när jag stod där under vägbanken…förmodligen hade jag inte stannat förrän nere i Bräkne Hoby :) !

Det finns två fåror för vattnet att ta, om någon skulle vilja öppna fördämningen, och den andra såg lite annorlunda ut och släppte dessutom genom mer vatten. Men även den gick det faktiskt att gå in i.

Även ett tredje, mindre utsläpp finns, och där rinner vattnet ut genom ett halvmeterstort hål och ner i någon form av trappa. Har inte en aning om vad den tjänar för syfte.

I själva ravinen då, tja, naturen är väldigt vacker här och området är också ett naturreservat. Hittade några objekt som jag tyckte blev bra.

En gran som hade oturen att växa precis under en lönn.

Ett träd som tyckte att barken på nordostsidan var onödig.

Och en svamp som växte liksom en lampskärm på en gammal död trädstam.