Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Gott Nytt 2014

Med denna Cinemagraph önskar jag alla som råkar titta förbi ett riktigt gott nytt år och en god fortsättning på 2014.

En Cinemagraph är ett fotografi som har en liten del som rör sig. Effekten kan göras ännu häftigare om man verkligen jobbar lite för det, kanske en människa som sitter framför en fontän där vattnet och allt runt omkring är stilla som i ett foto medan kanske människan byter blad i en tidning. Det ska alltså vara lite mer subtilt och oväntat än en traditionell animerad GIF.

I mitt första försök till Cinemagraph så valde jag att videofilma en nyårsskål, därefter importera filmen till Photoshop, leta rätt på en bra filmruta där skålen är som bäst, och sedan med masker och lite photoshoptrolleri låta enbart ljusen på bordet behålla sin rörelse.

För den som tycker det låter kul så finns det en kortare videokurs på Moderskeppet som i detalj visar förfarandet och vad man i övrigt bör tänka på http://guld.moderskeppet.se/kurser/kurs/cinemagraph/. Man måste vara medlem på Moderskeppet för att se hela kursen och det kan jag verkligen rekommendera för där finns tonvis med utmärkta videokurser i både fotografi och bildbehandling.