Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Gökalv

Det var en rätt gråmulen dag i Karlskrona och jag hade suttit inne och hängt hela dagen i väntan på lite sprickor i molntäcket för en promenad. Jag bestämde mig för att köra iväg någonstans oavsett väder och letade runt lite på Google Maps efter något som verkade intressant. Jag hittade ett område i skärgården utanför Ronneby som såg bra ut och plockade på vinst och förlust med kamera och stativ och körde ut.

När jag närmade mig såg jag att området var Gökalv och någonstans i bakhuvudet så ringde en klocka att detta har en militärhistorisk koppling. Vilket visade sig mycket riktigt sant, här ute ligger det gamla 57mm batteriet Gökalv (GV) som tillsammans med ett batteri längre in på Stekön fungerade som spärr in mot Ronneby. Batteriet har sedan länge både utgått och plomberats/raserats men fortfarande ser man tydligt de gamla täckta pjäsvärnen som ligger nästan ända nere vid vattenytan och därmed var oerhört svåra att upptäcka från sjön.

Numera har min forna lust att fota gamla bunkrar falnat något så kameran slapp dokumentera betong denna dag. Trots det kan man i bilden ovan längst upp till vänster se den plomberade embrassyren från en av de två pjäserna. Solen stod fortfarande lite väl högt och det mjukare ljuset fick vänta en aning.

Men sen började det ordna till sig och de mjuka klipporna hjälpte till att få lite stämning.

Ett 6-stegs ND filter och slutartider på ca 10 sekunder ordnade till det ännu mer.

Men favoriten denna dag blev nog ändå bilden ovan, och med tanke på att det vid fotoögonblicket ännu inte ens är riktig kvällssol så tycker jag det blev mycket bra. Räddningen är att solen, som fortfarande står för högt, skyms av mycket moln men släpper ner en kniv av strålar som får blänka i vattnet och därmed ger briljans i bilden.