Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Gamla Försvarsanläggningar

När jag strukturerade om fotoalbumen häromdagen så noterade jag att albumet Försvarsanläggningar blev tråkigt tom, bara ett gammalt Teodolittorn, nån bunker från Östra Hästholmen och två bilder på Kungsholmsfort. Så i går gick jag från jobbet en timme tidigare och hämtade upp kamerautrustning och stövlar…inte för att jag väntade regn, däremot vis av erfarenhet så finns en del vatten att passera innan man är framme vid mitt mål för denna tur!

Batteri Tjurkö (TÖ)

Funderade först på Aspö som är fullsmockad av gamla anläggningar i varierande skick, men med Aspöfärjan emellan så hade jag tappat för mycket tid. Istället styrde jag kosan ut mot Tjurkö och gamla Batteri TÖ.

Lite intressant är att batteri TÖ fortfarande används som militärt övningsområde, så all inhägnad är kvar. Vid grindarna skvallrar dock skylten om att det är fullt tillåtet att vistas på området (om än på egen risk), men grindarna är låsta :) ! Körde ut på vägen igen och följde taggtråden hela vägen ner till en liten kyrkogård/gravplats där jag parkerade. Bytte till stövlar och hängde på mig kameran, det var molnigt men ändå varmt, det till trots tog jag på mig jackan för att slippa flugor, mygg och rivsår från snåren.

Ända nere vid vattenbrynet så slutar taggtråden, och någon har varit vänlig nog att böja upp själva stängslet så man kan vada under. Hela batteriområdet är än så länge ganska åtkomligt även om man här och där får forcera lite skog och sly, hade grinden varit öppen däremot hade det varit rena söndagspromenaden att nå alla större delar av batteriet utom möjligen 4:e Pjäs.

Syftet med denna utflykt var mer dokumentär än att hitta ovanliga och/eller vackra motiv. Planen var att plåta alla större delar av batteriet och ta position med GPS. Började bakifrån med 4:e Pjäs som ligger längst västerut, via en lv-plats där en luftvärnskanon en gång stått grupperad på en betongkulle. Alla pjäsbrunnar är tyvärr sedan 2002 tömda på materiel och fyllda med stenmassor, och naturen börjar effektivt dölja spåren i naturen. Om man inte vet vad man letar efter så hade nog 3:e Pjäs gått en näsan förbi.

Uppe vid S-platsen där själva huvudtunneln ligger är det rent sorgligt att skåda. Så gott som allt utom en betongkulle där lv-siktet en gång stod är helt jämnat med marken. Bilden nedan visar ett par ljusa stenkrossytor där inslaget till s-platsen en gång fanns kamouflerat som ett uthus, och i bakgrunden syns betongkullen för lv-siktet.

En del av stenkrossen har, förmodligen av regn, sköljts undan och skvallrar om att det fortfarande finns mycket kvar under jord men som idag högst troligt är vattenfyllt bakom igengjutna pansardörrar.

Här och var över hela batteriområdet finns tydliga spår efter modern strid i form av tomhylsor, de flesta har ärgat och är svartgröna men en och annan är nog inte så hemsk gammal som denna till en AK5:a.

Nere vid 1:a Pjäs så hittade jag en nedgång till det jag tror är skyddsrum som varje pjäs hade. Jag är inte helt säker, men när jag läst om batteriet så verkar det som nedgången till ammunitionsdurk och beredskapsutrymmen istället nåddes via själva pjäsbrunnen. Nå, just vid denna pjäs så har en ganska stor del av stenkrossen fallit undan och jag kunde sträcka ner kameran i hålet och i blindo fyra av ett kort med blixt. Och vips, bilden visar en pansardörr till vänster som faktiskt är åtkomlig och till och med lite öppen, plus en del annat gammalt skräp på golvet.

Hålet ner är tillräckligt stort att krypa in genom, men eftersom jag var helt själv på batteriområdet innanför taggtrådsstängsel plus att en del stenar runt hålet kändes lite lösa så vågade jag inte. Men helt klart värt ett försök vid något tillfälle längre fram.

Nu började jag känna mig lite mätt på Tjurköbateriet, plåtade den enda kvarvarande baracken som för övrigt tjänat som matsal och ställde mig och tittade ut mot havet. Precis då kommer ett JAS flygande på ganska låg höjd över området och ute till havs verkar någon form av övning pågå. En av kustbevakningens större fartyg låg på redden lite österut och precis framför batteriet, klart inom skotthåll, låg en ubåt som verkade bogseras eller ledas av en mindre båt. Var det så här det såg ut då -81 när den ryska ubåten precis bogserats av grund och släpptes ut mot internationellt vatten samtidigt som faktiskt detta Tjurköbatteri var satt i hög skarp stridsberedskap! Det är inte mer än trettio år sedan!

Tjurkö Skans

Det är ju sommar så det var gott om ljus kvar och på väg hem från Tjurköbatteriet så kör man förbi Tjurkö Skans.

Detta är inte en kustförsvarsanläggning utan mer av markförsvar. Förra sommaren så var huvudporten på framsidan öppen, men idag hängde det ett hänglås i vägen :) ! Så istället slog jag en lov runt skansen och via baksidan så hittade jag ytterligare tre portar. Den första var i stort sett bara en blindport för direkt bakom var en betongmur, den andra var dock djupare. Hade ingen ficklampa med mig så jag fick bränna av en blixt, gå längre in, bränna av en blixt till och tillslut såg jag ingenting men kameran tyckte det såg ut så här :) !

Den tredje porten ledde in i ett större utrymme som visade sig vara samma utrymme som fanns bakom den låsta huvudporten.

Batteri Djupasund

Efter Tjurkö Skans fortsatte jag ner mot Djupasundsbron, men jag visste från en bok jag nyligen läst att det skulle ligga ett gammalt batteri i närheten, Batteri Djupasund. Jag parkerade ända nere vid bron och knallade upp kanske hundra meter på vägen och där in till vänster var en tung svart järngrind och en skyllt som varnade för att man besökte området på egen risk…perfekt, här måste det vara!! Precis innanför grinden hade någon gjort om till en hästhage, med tillhörande hästar, så jag gick in i skogen och nådde själva batteriområdet bakifrån istället.

Det syns tydligt att detta är en gammal generation batteri, med en observationsplats i betong med två smala gluggar. Syns uppe till höger i bilden ovan. Man kan också när man tittar ut genom de gluggarna se att när detta batteri uppfördes 1904 så var antagligen vegetationen något lägre :) !

Batteriet var ett lätt spärrbatteri med plats för 4 stycken 57mm kanoner vilka stod bakom ett bröstvärn i betong. På bilden nedan syns bröstvärnet till vänster och en betongplatta varpå en pjäs stått.

Sturkö Skans

På väg hem så tog jag en liten avstickare till Sturkö Skans, den ser i stort sett identiskt likadan ut som Tjurkö Skans. Parkerade bilen och fanns till min förvåning att det relativt låga stängslet runt skansen hade ett hänglås på grinden. Jag hoppade över stängslet och konstaterade att även här var porten på framsidan låst, så jag gjorde som på Tjurkö, knallade runt skansen. Första sidodörren var även den låst, och det verkar som platsen använts att sänka några öl runt en brasa.

Gick vidare och plötsligt fick jag en förklaring till det saltblock jag tidigare noterat strax efter jag hoppat över stängslet. Där stod jag öga mot öga med två getter. Har allt för lite erfarenhet av dessa djur för att kunna avgöra huruvida dom är snälla eller beredda att använda sina horn, så jag drog mig rask tillbaka.

Konstaterade på vägen hem att dagen varit riktigt givande samt att jag nu skulle kunna fylla upp kategorin Försvarsanläggningar med lite nya alster.