Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
En vanlig brygga

I flera år har jag funderat fram och tillbaka på om jag inte skulle investera i avtonade gråfilter, och även ett riktigt bra gråfilter för långa exponeringar dagtid. Jag köpte ett gråfilter för ett drygt år sedan men det är på endast 6 exponeringssteg och mitt på dagen så räcker inte det till om man vill få den där riktigt avstannande känslan i en bild. För att ge ett exempel så bilden ovan är tagen med mitt nyinköpta Lee big stopper som ger 10 exponeringssteg vilket på en normal slutartid på 1/10 sekund ger hela 2 minuter med filtret framför objektivet. Motsvarande tid med 6-stegs blir endast 8 sekunder och då kvarstår mycket av strukturen i vattenytan. Bilden ovan är just exponerad i två hela minuter.

För den inte helt insatta så är varje exponeringssteg en fördubbling av föregående, så om normal exponering utan filter är på 1 sekund, så med 10-stegs filter framför linsen så hamnar vi på 2, 4, 8, 16, 30, 1 min, 2 min, 4 min, 8 min… 16 hela minuter.

Jag köpte alltså ett Lee filtersystem inklusive Lee Big stopper och ett avtonat gråfilter. Ett avtonat gråfilter är genomskinligt på ena halvan och grått på andra halvan med en avtoning mellan.

Man placerar det avtonade filter så att den gråa delen täcker himlen. Därmed minskar man det dynamiska omfånget i bilden så att kameran kan registrera hela bilden utan att himlen blir utfrätt eller förgrunden underexponerad.

Det finns en uppsjö av varianter på avtonade filter, både avseende hur många steg den gråa delen tar bort men också hur lång avtoningen är på själva filtret. För all fotografering där horisonten är hyffsat jämn så fungerar ett hårt avtonat filter oftast bäst, men om man har en komposition med exempelvis berg eller byggnader eller inne i skogen så vill man oftast ha en så mjuk övergång att det inte blir en mörk och en ljus del av samma objekt.

Jag tog bilden på bryggan och visste i förväg att den skulle bli svartvit i slututförandet. Bilden nedan är originalet i färg efter jag fixat till lite kontrast och tagit bort ett blåstick som 10-stegs filtret ger.

Direkt efter jag konverterat bilden till svartvitt och ytterligare justerat kontrasten en aning så tyckte jag att bilden blev lite för ren och intetsägande.

Kanske lite för artificiell helt enkelt. Så jag la på lite korn i bilden och målade på en vinjettering och vips blev bilden precis som jag hade föreställt mig den när jag gick ut. Kände mig väldigt nöjd, för dels så satte jag kompositionen direkt och dels gav filtren precis det resultat jag hoppats på.