Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Batteri Stenbrottet och en syftstation

Igår åkte jag ut till Tjurkö för att ta en promenad och plåta två objekt som jag besökt tidigare fast utan kamera. Det första var en gammal syftstation som ligger på Tjurkös västra sida. Vi råkade springa på den av en händelse förra året när vi egentligen letade efter den gamla skeppskyrkogården. Men till och med när jag nu visste vad den låg så gick jag faktiskt förbi stationen utan att se den, trots att jag var så nära som bara några meter. Den är helt överväxt av buskar, och det som gjorde att jag ändå stannade upp var en uthuggen smal kanal i berget som ledde in under buskaget.

Själva baksidan är också överväxt, men här går det i alla fall att ta sig fram och se lite, och man kan titta in i två passager som verkar gå rakt genom stationen. Låset på den stora dörren känns overkligt modernt, eller också är det synnerligen bra galvaniserat stål som har tålt tidens tand.

De båda passagerna är stora nog att krypa in i, men det kändes väldigt skitigt och jag hade ingen ficklampa så jag avstod.

Så fortsatte jag längs med strandlinjen längre söderut, närmare bestämt nästan ända ner mot Kungsholmen. Här ligger ännu ett gammalt bortglömt batteri, Stenbrottet (Batt SB). Detta anlades under åren 1900-1910 och bestod av fyra stycken 24cm haubits m/1900. Batteriet utgick dock ur den militära organisationen redan 1936.

Till batteriet hör en kommandoplats och mätstation med ett närförsvar i form av en skans, detta hittade jag inte när jag var ute. Men enligt en beskrivning jag har ska dessa delar ligga strax norr om själva batteriområdet, så jag får leta i Google Earth om jag kan hitta spåren och åka ut igen vid ett senare tillfälle.

Bilderna ovan och några till hittar ni i albumet Försvarsanläggningar.