Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Aspö

Idag vaknade jag halv åtta och bestämde mig för att det var en lysande dag för att utforska lite gamla militära anläggningar på Aspö. Så med väskan laddad med kamera, stativ och en rejäl termos kaffe så seglade jag ut med nio färjan. Av en ren händelse fick jag nys om var ett av batteri Aspöbergs gamla mättorn står, så det fick bli första anhalten. Det är en rejäl stenkoloss som står mitt ute i skogen.

Jag klättrade upp för den gamla trappan och upptäckte två saker på toppen, det ena var att den var fantastiskt hög och det andra var att jag inte klättrat i master sedan mitten på nittiotalet så det sög rätt gott i magen. Hade en idé att klättra upp på taket och plåta ett panorama, men när jag ställde mig på räcket och sträckte mig upp på taket och således var ytterligare högre upp utan räcke runt så var min gräns nådd och jag klängde mig försiktigt ner igen. Men jag fick ett par jysta bilder på tornet med polarisationsfilter på kameran som gjorde himlen härligt djupblå.

På väg tillbaka till bilen stannade jag till vid det relativt moderna batteri Ellenabben 2 och dokumenterade S-platsen, med dess lite lätt slitna flyglarm.

Nästa anhalt blev Ellenabbsfortet. Trodde det skulle vara lite mer tillgängligt än det var, men runt hela fortet var ett högt stängsel med skyltar om obehörigt tillträde. DOCK stod det inget om att det var FÖRBJUDET att tillträda, så när jag hittade en lagom glipa så smet jag in och tog lite närbilder på en av två 57mm pjäser som fortfarande står kvar.

Passade på att ta två panorama, dom kommer så småningom bli upplagda här också. Innan jag smet ut så gick jag en sväng för att som om det fanns någon väg in i själva fortet, och det fanns det. En av pansarluckorna var utböjd så mycket så man med lätthet hade kunnat klänga in, men eftersom jag var själv ville jag inte riskera att bli kvar där inne. Fick nöja mig med en bild in genom luckan på en rad gamla dass.

Hade förberett min utflykt med att märka upp potentiellt intressanta platser på google maps, och med hjälp av dessa hittade jag ett par gamla pjäsplatser som hört till batteri Bäckastrand. När jag tittade mig omkring så såg jag ett gammalt värn ett par hundra meter bort i strandlinjen, så jag bestämde mig för att ta mig dit. Inte helt lätt, för det fanns inga vägar eller stigar, bara en oländig terräng blandad med stenblock och lågt ris. Men det var värt besväret. Värnet som tillhör kustvärnen var i gott skick och dessutom öppet. Inuti fanns två gamla ksp-bord, några gamla rullar taggtråd och en hög gamla rostiga järnkrokar.

Sista anhalten idag fick bli den gamla mytomspunna Gruvan som är en kustspaningsradar (KSRR). Även här var naturligtvis anläggningen omgärdad av staket med taggtråd, men det fanns inga skyltar som sa något om tillträdesförbud så när jag hittade ett hål även i detta stängsel så smet jag in. Plåtade antennen och nere vid inslaget. Jag hade dessutom glömt bort att det kittlade lite väl mycket i magen när jag klättrade upp i det gamla mättornet så med kameran i ena handen började jag klättra upp i radarmasten. Jag var nästan ända upp vid plattformen innan havet runt Aspö syntes ovanför trädtopparna, men det fanns i övrigt inget intressant att se så jag klättrade ner igen.

Nu stod jag inför huruvida jag skulle köra ner till batteri Bollösund och plåta eller om jag skulle ta en tidigare färja hem. Klockan tre skulle jag hämta Matilda från segelskolan på Dragsö, så antingen åka hem direkt med halv två färjan eller plåta mer och precis hinna i tid om jag tog halv tre färjan. Lyckligtvis valde jag halv två färjan för det visade sig att det går ingen varken halv två eller halv tre utan heltimmar från Aspö, vilket gav mig precis lagom i tid till stan plus en rejäl glass nere vid färjeläget i väntan på färjan.

Samtliga bilder från besöket på Aspö finns i fotoalbumet Försvarsanläggningar.