Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Ardbeg 1972

Guld

I helgen var vi på besök på Öland, närmare bestämt på Hotell Skansen i Färjestaden. Jag fyllde år för nån vecka sedan och Cissi bjöd på besöket som present. Hela besöket var fantastiskt, god mat, gott vin och härlig miljö som jag verkligen kan rekommendera.

Men, det som blev grädden på moset var lite mer oväntat även om jag borde insett möjligheten redan när vi körde in på hotellområdet. För precis vid infarten står en livs levande whiskydestillator, eller i vart fall en whiskydestillator som varit livs levande för några år sedan. En destillator har bara en viss livslängd som bestäms av hur länge koppargodset i botten förblir tillräckligt tjockt, det förbrukas en aning vid användning och när tjockleken närmar sig blott en millimeter så är det dags för byte.

Jag tänkte inte mer på detta förrän senare på kvällen när Cissi efter ett toalettbesök tipsade mig om att hon hittat en whiskykällare precis intill. Jag bestämde mig raskt för att även jag behövde lätta på trycket och begav mig ner i underjorden varvid ett fullkomligt himmelrike uppenbarar sig.

Whiskykällaren

Här står drygt 1000 flaskor och ägaren själv berättade att det finns lika mycket till på annan plats.

Jag har alltid tyckt bäst om riktigt rökiga sorter och i synnerhet en riktigt god Ardbeg. Just det bryggeriet har jag läst en del om och jag vet att fram till 1974 så tillverkades här Skottlands i särklass rökigaste whisky. Sen såldes bryggeriet och den nya ägaren beslöt sig för att tillverka en whisky för den bredare publiken varvid rökhalten sänktes något. Så sedan över 10 års tid har jag sökt efter en -74:a eller tidigare, jag har till och med försökt privatimportera en flaska jag hittade på nätet för 2900kr via systembolaget i början av 2000-talet men de kunde inte hjälpa mig vid det tillfället.

Mums

Tadaaaa…där står den !

Fylld på ett Bourbon Hogshead fat nummer 868 den 24:e mars 1972 och tappad på flaska den 13:e oktober 2004 och som därmed legat och gottat sig i fin ek ca 32 år!!

Lite senare på kvällen efter maten beställde jag 2cl av det flytande guldet för det högst rimliga priset av 225kr per centiliter och jag kan lova att hade det kostat det dubbla hade jag ändå beställt.

Öland halleluja, hit vill jag igen!! Nästa gång blir det att sondera Caol Ila, en annan gammal favorit.

För övrigt borstade jag inte tänderna denna afton för att så länge som möjligt bevara den sensation mina smaklökar nu upplevde, men på morgonen kände jag mig tvungen av hänsyn till Cissi !