Fotosmeden
Landscape photography is the supreme test of the photographer - and often the supreme disappointment.
Ådalen i Jämjö

Ådalen

Så verkar det som våren äntligen har kommit. Jag har haft dåligt fotosamvete flera månader nu, inte en enda riktig utflykt varken januari eller februari. Istället har jag jobbat ganska mycket med att förfina Albumet här på fotosmeden och så har jag skapat en adminsida så det går smidigare att ladda upp både bilder och bloggar, något som varit lite av ett hantverk sen jag lämnade WordPress bakom mig.

Jag har aldrig varit i Ådalen innan jag och Cissi tog en tur dit förra helgen. För mig har Ådalen bara varit ett stycke historia som skrevs på trettiotalet och som etsat sig kvar djupt i folksjälen uppåt norra Sverige. Men att det finns ett Ådalen i Jämjö knappt 2 mil från där jag bor i Karlskrona var en överraskning.

Jag malde några bönor och bryggde en termos kaffe, packade kameraväskan och laddade upp ett batteri. När jag och Cissi knallade längs Ådalen förra helgen så var syftet att lägga kilometrar under kängorna, men idag hade jag som mål att hålla mig i närheten av en fors vi snuddade vid. Jag parkerade uppe vid Orionstugan och gick ett par hundra meter ner till första fotostället.

Ådalen

Jag hade rätt stora förhoppningar vid den här forsen, men det var lite svårfotat idag tyckte jag. Fotot här ovan tog jag med stativet stående i strömmen med målet att fånga hur vattnet försvann ner i bortre änden. Vattnet gjorde dock att kameran vibrerade vilket inte lät mig laborera med slutartider som jag ville och med annan optik hade jag skurit tightare.

Ådalen

Endast några tiotal meter längre fram tar forsen fart förbi ett gammalt kvarnhus. Intill kvarnhuset stod ägaren och jobbade med att elda ris och bygga ett stängsel. Han vinkade glatt, eller möjligen lite roat till åsynen av ännu en överambitiös fotograf som hoppar runt bland stenar och tuvor. Det är redan gruvligt vackert här och då har ändå inte den riktiga våren med blommor och gröna knoppar tagit fart.

Ådalen

Kvarnhuset i närstudie med den gamla axeln som förr burit ett skovelhjul i forsfåran.

Ådalen

Ytterligare lite längre ner så står den här gamla slitna träbiten och bryter forsen på ett skönt sätt.

Ådalen

Vet inte riktigt varför jag tog den här bilden, säger inget speciellt men ändå är den lite spännande på något sätt. Det är en liten bäck, ett tillflöde till huvudfåran, som flyter under en spång. Kanske var det den härliga färgen som solen fick fram i det rostbruna vattnet i kontrast till den rätt tråkiga färgen på träspången. Plus att man inte direkt ser vad det är.

Ådalen

Inspirerad av ljuset och färgen i den lilla bäcken så hittade jag betydligt mer av den varan här. Jag laborerade lite med slutartiden så jag skulle få en viss briljans i vattnet och ändå få fart i vattnet, speciellt ville jag ha lite fart i det vita forsande vattnet nere till vänster. Jag tycker denna bild tillsammans med träbiten i forsen blev dagens höjdpunkt. Tyvärr såg jag inte den tunna grenen i övre vänstra hörnet förrän jag satte mig med efterredigeringen, den stör en del och är tyvärr lite för krånglig att klona bort utan att lämna spår så den får jag bjuda på. Hade jag sett den vid fototillfället hade jag försökt böja undan den.

Nu började det bli dags för en fikapaus och jag kunde inte låta bli att klättra upp för en smal men ganska hög ås mitt inne i dalen.

Ådalen

Vyn är fin från toppen av åsen, men ur fotoperspektiv så ger ljuset riktigt svåra kontraster. Varenda liten gren, helt oskyddad i sin avsaknad av blad, har en mörk skuggsida och en bländvit solsida. Bilden ser nästan överskärpt ut med alla sina mikrokontraster redan innan den får sin slutskärpa i Photoshop.

Ådalen

Inte det sämsta stället att dra i sig en välförtjänt kopp tjära på !